jump to navigation

Industri Insurans Masih Menawarkan Peluang Lumayan, Kata Presiden LIAM 25 September 2010

Posted by admin in kerjaya.
trackback

PETALING JAYA, 25 Sept (Bernama) — Industri insurans masih menawarkan peluang yang lumayan kepada sesiapa sahaja, terutama sekali kepada Bumiputera, yang berminat untuk menjadikan bidang itu sebagai kerjaya masing-masing.

Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) Adnan Zain berkata peluang itu masih terbuka kerana kadar penembusan pasaran insurans hayat di negara ini kini hanya menjangkau 41 petratus.

“Inilah masanya yang perlu diambil oleh golongan Bumiputera untuk berjaya di dalam bidang insurans,” katanya semasa berucap merasmikan Konvensyen Ejen Insurans Hayat Bumiputera 2010.

Beliau berkata penyertaan Bumiputera masih kecil sebagai ejen insurans di mana sehingga 30 Julai tahun ini, hanya 16,258 ejen Bumiputera berdaftar direkodkan berbanding 79,148 jumlah keseluruhan ejen insurans di Malaysia.

Selain itu, beliau berkata kerajaan juga telah bersetuju dilaksanakan beberapa cadangan untuk menggalakkan pertumbuhan industri insurans di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Antara cadangan itu ialah insentif pelepasan cukai untuk pemegang polisi insurans, Skim Pencen Persendirian, Skim Insurans Pekerja dan Skim Insurans Pekerja Asing di negara ini yang akan diwajibkan memiliki insurans kesihatan.

Pada majlis yang sama, seramai 29 orang dari 10 syarikat insurans hayat telah menerima hadiah dalam pelbagai kategori Anugerah Cemerlang Ketua Agensi Bumiputera dan Penghasil Peribadi Bumiputera Terbaik 2010.

Sebelum itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Insurans Malaysia (MII) Khadijah Abdullah berkata institut itu menyediakan pelbagai platform bagi mengiktiraf syarikat insurans pada peringkat industri.

Katanya ini dilakukan dengan menyediakan pelbagai bentuk latihan, sijil yang diiktiraf antarabangsa, konvensyen dan persidangan insurans tempatan dan antarabangsa, serta penerbitan ilmiah khusus untuk industri ini.

MII menyediakan bantuan kepada golongan Bumiputera di bawah “Skim Latihan Bumiputera” untuk menggalakkan lebih ramai golongan Bumiputera menceburi bidang itu.

Sumber:  BERNAMA

Advertisements
%d bloggers like this: